Online banners zijn een manier van adverteren waarbij de potentiële klant doorverwezen kan worden naar een website of webshop, mits hij of zij op de banner klikt. Zo een banner kan op meerdere manieren gemaakt worden en voor diverse doeleinden bedoeld zijn. Als onderneming op zoek naar een manier om online te adverteren? Dan zijn banners wellicht jouw oplossing.
Banners kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. De meest voor de hand liggende reden is om meer omzet te genereren bijvoorbeeld doormiddel van display advertenties of affiliate marketing. Dit gaat natuurlijk het best door nieuwe klanten via een banner door te verwijzen naar de website of webshop waar dan betaald kan worden voor een product of dienst. Dagelijks gebruiken miljoenen mensen het internet en worden er miljoenen websites bezocht. Online banners zijn dus uitermate geschikt om op een eenvoudige manier een grote doelgroep te bereiken. Ook zijn online banners handig voor de branding van de onderneming. Misschien klikken bezoekers niet op de banner, maar ze zullen in ieder geval wel wat gelezen hebben over jouw bedrijf.
Online banners zijn er in verschillende soorten. Zo heb je JPG banners die enkel een afbeelding tonen en niet bewegen. Deze banners bevatten ook geen geluid. Banners die wel bewegen maar geen geluid hebben, zijn de GIF banners. Deze tonen videostukken of afbeeldingen in een continu herhalende circulatie waarbij er geen geluid gebruikt wordt. Op zoek naar banners die zowel kunnen bewegen als geluid laten horen? Dan blijven de Flash banners en HTML5 banners over. Hierbij kunnen animaties, video's, geluiden en knoppen verwerkt worden. Handig om meer interactie met de bezoekers te creëren.
Wanneer je een banner nodig hebt voor advertenties of branding, moet je bedenken waar op een website je de banner wilt hebben staan. De prijzen verschillen namelijk per plek waar een banner geplaatst kan worden. Ook moet je denken aan wat voor soort banner je wilt gebruiken. JPG banners zijn duidelijk en concreet, maar soms ook een beetje saai. GIF banners trekken al meer aandacht, maar kunnen geen geluid afspelen. HTML5 en Flash banners zijn geschikt voor de meeste doeleinden, maar tegenwoordig wordt Flash niet meer overal ondersteund, dus is het slimmer om voor HTML5 te gaan. Tot slot verschillen ook de formaten van de banners. Wil je een uitgerekte rechthoek? Of toch een standaard vierkant? Hierbij kun je kiezen uit meerdere opties.