Online vind je diverse soorten advertenties. Zo heb je pop-ups, afbeeldingen, GIF's en video's. Afbeeldingen, GIF's en video's worden meestal verwerkt in een banner. Al deze banner soorten zijn van die vierkante of rechthoekige advertenties die je aan de randen van een website of webshop ziet. Hoewel de video banners tegenwoording met HTML5 gemaakt worden, bestaan er ook nog altijd banners in Flash formaat. Wat Flash banners zijn en hoe ze werken vind je hieronder.
Ken je van die banners waarin er een animatie getoond wordt met geluid en beweging? Dan weet je ongeveer al wat Flash banners zijn. Deze banners worden met de software Adobe Flash gemaakt en zijn vooral geschikt om de aandacht te trekken met leuke en grappige beelden. Je kan met Adobe Flash zelf video's maken die, in tegenstelling tot GIF's, wel geluid afspelen. Bezoekers van een website kijken liever naar een levendige advertentie waarin veel te zien is. Wil je bijvoorbeeld als reisbureau met Flash banners adverteren? Dan zou je een animatie kunnen maken waarin iemand op het strand ligt te zonnen en vrolijke muziek luistert. Dit geeft al snel het echte vakantiegevoel aan de bezoeker. Vergeleken met GIF banners en JPG banners, worden Flash banners vaak eerder bekeken.
Flash banners zijn ideaal om creatieve advertenties te maken. Zo kan je het op verschillende manieren aantrekkelijk maken om naar te kijken. Gebruik grappige beelden, leuke muziek en opvallende teksten en de banner zal hoogstwaarschijnlijk veel bezoekers trekken. Hoewel het concept van Flash banners dus succesvol lijkt, worden Flash banners steeds minder gebruikt. Dit komt vooral doordat de software erachter redelijk ingewikkeld is om te verwerken. Telefoons bijvoorbeeld kunnen deze banners vaak niet afspelen. Ook worden deze banners niet door elke browser volledig ondersteund.
Flash banners vallen snel op en trekken dan ook eerder de aandacht, maar door de ingewikkelde software erachter die niet door alle systemen en apparaten ondersteund wordt, maken al steeds minder mensen gebruik van Flash banners. Wil je toch animaties gebruiken voor in je banners? Dan is het slimmer om met HTML5 banners te werken. Hierbij moet je wel met codetaal kunnen werken, maar dan heb je ook een banner die door alle systemen gelezen kan worden. Enkele voorbeelden van websites die hun banner materiaal succesvol hebben omgezet van flash naar html5 zijn: